Menu
 • Written by 

Oglašavanje – pojam

            Oglašavanje bismo mogli definirati kao neosobni, plaćeni oblik komunikacije usmjerene veoma širokoj publici s ciljem informiranja, stvaranja pozitivne predispozicije i poticanja na kupovinu.

            Plaćeni aspekt definicije ukazuje na oblik komunikacije putem oglašavanja koji je platio poznati naručitelj s namjerom postizanja postavljenih ciljeva. Neosobna dimenzija znači da oglašavanje koristi širok „miks“ masovnih medija:

-       audio - medij – radio

-       vizualni medij - novine i časopisi

-       kombinirani audiovizualni mediji

-       televizija koja prenosi poruku najširoj publici

-       interaktivni medij – Internet

 

 

1. Oglašavanje – dio promocijskog miksa

      Postoji više razloga zašto je oglašavanje značajan dio promocijskog miksa:

 1. Troškovi oglašavanja relativno su niski po dosegu primatelja budući da ogroman broj gledatelja, slušatelja i čitatelja prima oglas.

 2. Druga prednost oglašavanja jest mogućnost da kreira imidže i simboličke apele bolje od ostalih oblika komunikacije, primarno zbog audiovizualnih svojstava medija kojima se koristi. To je posebno važno za poduzeća i proizvode koje je teško diferencirati od ostalih marki konkurentskih proizvoda ili usluga.

 3. Treća prednost oglašavanja jest u tome da se najbolje kombinira s drugim oblicima promocije u postizanju sinergijskog učinka. Popularna oglašivačka kampanja privlači potencijalne kupce, stimulira njihovu pažnju i stvara interese za proizvod. U kombinaciji s unapređenjem prodaje na mjestu prodaje u vidu pravilnog izlaganja, displeja i naljepnica, može uspješno dovršiti proces donošenja odluke o kupovini, odnosno usmjeriti potencijalnog kupca na kupovinu.

 

2. 5 M oglašavanja

            U razvijanju programa oglašavanja, marketinški menadžeri moraju prvenstveno uvijek započeti s utvrđivanjem ciljnog tržišta i motiva kupca. Tek tada mogu donijeti pet glavnih odluka u razvoju programa oglašavanja, poznatih kao 5 M:

-       Misija (engl. Mission): Koji su ciljevi oglašavanja?

-       Novac (engl. Money) : Koliko može biti potrošeno?

-       Poruka (engl. Message): Kakva bi poruka trebala biti poslana?

-       Medij (engl. Media): Koji bi se mediji trebali koristiti?

-       Mjerenje (engl. Measurment): Kako bi rezultati trebali biti vrednovani

 

3. Klasifikacija oglašavanja

            Oglašavanje možemo kategorizirati u dvije osnovne skupine:

 1. Oglašavanje na tržištu potrošača
 2. Oglašavanje na tržištu poslovne potrošnje

3.1. Oglašavanje na tržištu potrošača

            3.1.1. Nacionalno oglašavanje
            Oglašavanje od strane velikih poduzećima nacionalnoj osnovi ili u većim regijama. Većina oglasa za poznata poduzeća i marke, koji se vide na TV- u u primarnom vremenu ili u drugim već nacionalnim medijima, primjer su nacionalnog oglašavanja. Ciljevi nacionalnog oglašavatelja su informirati ili podsjetiti potrošače zemlje ili marke o njezinim obilježjima, koristima, prednostima ili uporabi i kreirati ili pojačati njezin imidž tako da će potrošač biti predispoziran daju kupe.

            3.1.2. Maloprodajno/lokalno oglašavanje
            Oglašavanje od strane maloprodavača ili lokalnih trgovaca za ohrabrenje potrošača da kupuju u određenoj trgovini, koriste lokalne usluge ili štite određeno uređenje.

            3.1.3. Oglašavanje primarne naspram selektivne potražnje
            Oglašavanje primarne potražnje je dizajnirana tako da stimulira potražnju za općom klasom proizvoda ili čitave industrije. Oglašavanje selektivne potražnje se fokusira na kreiranju potražnje za određenom markom poduzeća. Većina oglasa raznih proizvoda i usluga bavi se stimuliranjem selektivne potražnje i ističe razloge za ističe razloge za kupnju određene marke. Oglašavatelj se može usmjeriti na stimuliranje primarne potražnje kada npr. Njegova marka dominira tržištem i imat će najveće koristi i od rasta cjelokupnog tržišta.

 

3.2. Oglašavatelj na tržištu poslovne potrošnje

            3.2.1. Institucionalno oglašavanje
            Oglašavanje usmjereno pojedincima koji kupuju ili imaju utjecaj na kupnju industrijske robe ili usluga za svoje poduzeće. Industrijska dobra su proizvodi koji ili postaju fizički dio drugog proizvoda ili se koriste u proizvodnji drugih dobara ili se koriste u poslovanju poduzeća. Poslovne usluge kao osiguranje, prijevozničke usluge i zdravstvene usluge su uključene u ovu kategoriju.

            3.2.2. Profesionalno oglašavanje
            Oglašavanje usmjereno profesionalcima kao što su liječnici, odvjetnici, zubari, inženjeri ili profesori da bi ih potaknulo da u svome poslovanju koriste proizvode tog poduzeća.

            3.2.3. Oglašavanje razmjene
            Oglašavanje usmjereno članovim marketinškog kanala kao što su trgovci na veliko, distributeri ili trgovci na malo. Cilj je potaknuti članove kanala da uskladište, promoviraju i preprodaju proizvode marke dotičnog poduzeća svojim kupcima.


3. Određivanje ciljeva oglašavanja

Ciljevi oglašavanja mogu se klasificirati uzevši u obzir da lije njihov cilj informirati, uvjeriti ili podsjetiti.

 1. Informativno oglašavanje

  Obilno se koristi u prvoj fazi kategorije proizvoda, u kojoj je cilj stvoriti početnu potražnju.

 2. Uvjeravajuće oglašavanje

  Postaje značajno u konkurentskoj fazi, u kojoj su ciljevi tvrtke izgradili selektivnu potražnju prema određenoj marki proizvoda. Većina oglašavanja spada u ovu kategoriju. Neki od oblika uvjeravajućeg oglašavanja ušao je u kategoriju komparativnog oglašavanja, koje teži superiornosti jedne ili više karakteristika s jednom ili više marki u istoj klasi proizvoda. Prilikom korištenja komparativnog oglašavanja, tvrtka bi trebala osigurati dokaze o svojim tvrdnjama o superiornosti nad drugom markom i kako se na nju ne bi mogao izvršiti protunapad u području kojem je drug marka snažnija. Komparativno oglašavanje najbolje djeluje kada istodobno izmami spoznajne i emotivne motivacije.

 3. Oglašavanje podsjećanjem

  Vrlo je važno kod zrelih proizvoda. Srodni je oblik oglašavanja pojačano oglašavanje, čiji cilj je uvjeriti sadašnje kupce da su donijeli pravu odluku.

Izbor ciljeva oglašavanja trebao bi se temeljiti na preciznoj analizi trenutačne tržišne situacije.

 

4. Odlučivanje o proračunu za oglašavanje

Nakon utvrđivanja ciljeva oglašavanja tvrtka može prijeći na utvrđivanje proračuna za oglašavanje za svaki proizvod posebno. Uloga oglašavanja je povećati potražnju za proizvodom.

Pet čimbenika koje uzimamo u obzir kada se određuje budžet oglašavanja:

 1. Faza u životnom vijeku proizvoda

  Novim se proizvodima određuje veći budžet namijenjen za oglašavanje kako bi se izgradila svijest potrošača i omogućilo isprobavanje novog proizvoda.

 2. Tržišni udio i broj potrošača

  Marke s visokim tržišnim udjelom koji žele i zadržati obično zahtijevaju manje troškove oglašavanja.

 3. Konkurencija i zasićenost

  Na tržištu s velikim brojem konkurenata i visokim trošenjem na oglašavanje, marka se mora više oglašavati kako bi se pročula iznad postojeće vreve na tržištu.

 4. Učestalost oglašavanja

  Broj ponavljanja koji je potreban kako bi se poruka o marki pročula među potrošačima.

 5. Suptititivnost proizvoda

  Marka u određenoj klasi roba zahtijevaju intenzivno oglašavanje kako bi se uspostavio diferencirani imidž.

 

 

Rate this item
(0 votes)

Ukoliko želite primati obavijesti o uslugama molimo unesite vašu email adresu.

osadašnje nam je iskustvo pokazalo da je svakom klijentu najvažnije da proces izrade web stranica, kao i pripremna faza, budu maksimalno jednostavni, razumljivi i transparentni, bez obzira na složenost projekta. Zbog toga u početku detaljno analiziramo Vaše potrebe, razradimo ponudu, odredimo financijsku konstrukciju i podijelimo zadatke. Vaš zadatak je da nam osigurate upute i materijale potrebne za kvalitetnu izradu web stranice (logotip, tekstove, fotografije), a naš zadatak je idejno rješenje stranice i njezina izrada. Kako smo svjesni da se možda prvi put susrećete sa procesom web dizajna i izrade web stranice i aplikacije pružamo Vam mogućnost da s Vama održimo besplatni projektni sastanak u trajanju od 2 sata na kojem ćemo Vam dati sve upute o pripremi materijala (ili projektne dokumentacije) kao i potrebne upute oko dizajna. Vas molimo da za ovaj projektni sastanak pripremite slijedeće: Jasan cilj i sadržaj te potrebne funkcionalnosti web stranice i aplikacije Sva potencijalna pitanja oko procesa ili bilo kojeg područja iz ponude Vaše želje i prijedloge oko dizajna s potencijalnim primjerima web stranica koje smatrate referentnima iz bilo kojeg razloga Ideje za izradu privlačne naslovnice web stranice Materijali: Pod materijalima koji su nam potrebni za izradu web stranice podrazumijevamo: sve potrebne tekstove vezane uz navedene linkove zajedno s prijevodima ukoliko je stranica višejezična fotografije u odgovarajućem formatu (jpeg, gif) pdf dokumente i sve ostale materijale koje naručitelj želi postaviti na stranicu projektnu dokumentaciju ukoliko se radi o zahtjevnijem projektu (servisu ili portalu) Prihvatljivi format materijala: za tekstove - elektronski oblik (word, txt, pdf) za fotografije – elektronski oblik (jpeg, gif, png i sl.) + fotografije za skeniranje filmovi – mpeg,mov, flv Ukoliko za neki od Vaših zadataka nemate vremena, spremni smo preuzeti i taj posao. Neki od naših zadataka: registracija domene (*.hr, *.com, *.net, *.org, *.biz, itd.) i smještaj stranica – proces registracije obavljamo umjesto Vas ako odlučite svoje stranice smjestiti na naš server idejna rješenja web stranica – nakon sastanka i dogovora šaljemo Vam naš prijedlog rješenja web stranice (dizajn) koji dorađujemo do konačne potvrde s Vaše strane izrada web stranica – pri izradi koristimo najnovije tehnologije (CSS, DIV tagovi, PhP, MySql, JavaScript, Flash) i držimo se svih standarda naše struke (World Wide Web Consortium, poznatija kao W3C) Kako trajno poboljšati poziciju na tražilicama Ostale usluge vezane uz izradu web stranica: održavanje web stranica – promjene, dopune, sitne ispravke u aplikacijama i sve što Vašu stranicu i aplikaciju održava živom i suvremenom uređivanje tekstova – ukoliko imate problem sa prilagodbom tekstova za web i pretraživače, spremni smo napraviti potrebne prilagodbe savjetovanje – pri izradi web stranica, servisa ili portala često Vam je potrebna neka vrsta usmjerenja ili savjetovanja, ponekad i vođenja kroz proces obrada fotografija – spremni smo obraditi Vaše fotografije za upotrebu na web stranicama Za cijene naših ostalih usluga budite nas slobodni kontaktirati. Web stranice za 1000 kuna? Cijene Premda nismo skloni formiranju fiksnih cijena, jer je svaka web stranica potpuno specifična, kao i svaki klijent, znamo i da je jedno od prvih i najvažnijih pitanja upravo sama investicija. Zbog toga saznajte okvirne cijene izrada internet stranice i pogledajte naš internet portfolio. Pozdrav, mi smo freelance web dizajneri i programeri iz Osijeka, obožavamo raditi moderne i oku ugodne web stranice i aplikacije, svojem poslu pristupamo profesionalno i s puno truda, te na pravi način prezentiramo ono što je najbitnije za pojedinu tvrtku ili projekt, pritom se koristeći najnovijim web tehnologijama i trendovima. Pouzdani smo i držimo se rokova što mogu potvrditi naši brojni projekti i naši mnogobrojni zadovoljni klijenti diljem svijeta. Osim onih najjednostavnijih prezentacijskih Internetskih stranica izrađujemo, internet trgovine, desktop i mobile aplikacije. Trenutno se baziramo na Joomla CMS-u zbog financijskih uvijeta klijenata no izrađujemo i prilagođavamo željeni sustav po dogovoru pojedinca (Magento, Wordpress). Prepustite nama vaše ideje a rješenje će biti u vašim rukama po principu ključ u ruke u vrlo kratkom roku, a održavanje s naše strane je potpuno besplatno te sitne dizajnerske izmjene su također uključene. Ukoliko želite brzo rješenje te profesionalnu izvedbu došli ste na pravo mjesto, nećemo Vas razočarati.
Real Time Web Analytics